
Crostata – Gianduia
Descriere: Cand spui Gianduia “vedetele” sunt prin excelenta ciocolata si alunele de padure piemonteze.
Baza crostatei o reprezinta o “frolla” crocanta cu cacao iar umplutura fina si aromata contine pe langa alte ingrediente pasta de alune si ciocolata fondente.
Cele doua compozitii sunt” unite”printr-un strat de gem de portocale dulce-acrisor care aduce contrast si da o nota mediteraniana produsului piemontez.
Ingrediente:
unt 82%, faina Tip1, zahar brun, oua, pasta de alune, ciocolata fondente Callebaut 55%, cru de ciocolata, alune in
Contine agenti de crestere ( cremor tartar si bicarbonat de sodiu).
Putina poveste…
Gianduia este o crema de ciocolata cu alune (30% pasta de alune) care a aparut pentru prima data in Torino in timpul blocadei impuse de Napoleon la inceputul anilor 1800.
In urma acesti blocade a fost interzis Marii Britanii exportul de cacao si acest ingredient a devenit rar de gasit si foarte scump. Atunci cofetarii din Piemonte au decis sa amestece crema de cacao cu pasta de alune care le era la indemana, mentinand in acelasi timp si calitatea ciocolatei.
Inventia Gianduia ii este atribuita ciocolatierului din Torino pe nume Michele Prochet in anul 1852. Numele de gianduia provine de la un personaj de carnaval o marioneta specifica regiunii Piemonte, folosit ca modalitate de protest.