Produse fără zahăr
Ce presupune intoleranţa la zaharoză? Zaharoza este un tip de zahăr alb cristalizat produs din plantă de trestie de zahăr şi care este utilizat în diverse alimente. Zaharoza este compusă din 50% glucoză şi 50% fructoză. Intoleranţa la zaharoză este o afecţiune în care organismul uman nu poate descompune sau absorbi corect zaharoza, rezultând simptome neplăcute.
Ce presupune „fără zahăr” în patiserie? În domeniul nostru, formularea „fără zahăr” este incorectă pentru că nu indică absenţa totală a unui îndulcitor din produs, ci înlocuirea zaharozei cu un alt îndulcitor. Cu mult mai corect ar fi să se spună „fără adaos de zaharoza”.
Cu ce produse poate fi înlocuită zaharoza în patiserie? În funcţie de scopul dorit, în loc de zaharoză se pot folosi diverşi înlocuitori, precum: zahărul de struguri, de mere, siropul de arţar, de agave, mierea şi multe altele. Niciunul dintre îndulcitorii enumeraţi nu sunt însă pentru diabetici.
Ce folosim noi atunci când realizăm produse fără zahăr? Aşa cum am prezentat şi pe pagina „Ingrediente”, alegerile noastre pentru realizarea produselor fără zahăr sunt zahărul integral din floare de cocos și maltitolul (un produs natural derivat din amidon de porumb). Am ales să folosim produse care, din punct de vedere tehnic şi al utilizării sale în reţete, se aseamănă cu zahărul în ceea ce priveşte puterea de absorbţie a lichidelor, de formare a aluatului etc.