Produse fără ouă
Ce presupune intoleranţa la ouă? Unele persoane au intoleranţă la albuş – partea proteică a oului -, altele sunt intolerante la gălbenuş – partea grasă a oului (cei care suferă de colesterol, de exemplu) -, aşa că uneori este necesară eliminarea unei singure componente.
Se poate lucra fără ouă în patiserie? În patiserie, pe lângă unt, un alt rege este oul. Este atât de util, încât nu ar putea fi considerat altfel. Leagă aluatul, emulsionează şi coagulează în timpul coacerii, formând o structură stabilă în afară cuptorului. Cu atât de multe avantaje pe care le oferă s-ar putea crede că fără ouă ar fi imposibil să se creeze dulciuri bune. Din experienţă, îţi putem spune că se poate.
Cum înlocuim oul în unele dintre produsele noastre? Proteina de albuş care are proprietăţi coagulante poate fi înlocuită cu proteină de mazăre sau cu proteine de lapte. Pe de altă parte, gălbenuşul care conţine lecitină şi are proprietăţi emulsionante, îl înlocuim în unele reţete cu lecitină de soia. Nu în ultimul rând, având în vedere că şi aspectul produsului este foarte important, pentru a oferi preparatului culoarea galbenă am ales să folosim curcuma.