Produse fără lactoză

Ce presupune intoleranţa la lactoză? Cei care au intoleranţă la lactoză nu pot să digere zahărul (lactoza) conţinut în lapte. Deşi, de obicei, această condiție nu cauzează probleme majore, simptomele pot fi inconfortabile. Prin urmare, va trebui să le evitaţi.

Ce înseamnă să elimini lactoza dintr-un preparat în patiserie? În patiserie, când în discuţie intră intoleranţa la lactoză, nu te poţi referi doar la lapte, ci şi la derivaţii acestuia – mai concret, la unt, iaurt, frişcă etc. 

Cum ar fi mai uşor? Conceptul Biscotta include produse cu un gust desăvârşit, însă şi de o calitate înaltă. În cele mai multe dintre produsele noastre, untul este regele. Cum acest produs lactat nu este suportat şi de către cei cu intoleranţă la lactoză, cel mai simplu şi comod ar fi ca în produsele dedicate acestei categorii să îl înlocuim cu grăsimi vegetale hidrogenate (margarină sau frişcă vegetală).

Cum procedăm, de fapt? Ştim că să înlocuim untul cu alternative vegetale este o alegere care răspunde intoleranţei la lactoză, doar că aceasta nu este deloc coerentă cu conceptul Biscotta, acela de a respecta calitatea înaltă a produselor pe care le creăm. Prin urmare, am ales să înlocuim untul cu uleiul de măsline (o grăsime nobilă prin excelenţă, anticolesterol şi antioxidant, un elixir de viaţă lungă) sau cu ulei de floarea soarelui care are un gust suficient de neutru pentru a nu fi invaziv. Pe de altă parte, laptele de vacă îl înlocuim cu lapte vegetal  – de soia, orez, ovăz sau orz.