Îndulcitori
Atenti la starea de bine
Cea mai mare parte a produselor pe care le realizăm sunt îndulcite cu zahăr de trestie brun. Preferăm acest tip de zahar pentru că nu este supuse tratamentelor chimice de rafinare, conferind astfel produsului finit o lejeră culoare naturală ambrată.
În laboratorul Biscotta folosim in unele retete şi zahăr brun integral Moscovado, bogat în melasă şi prelucrat într-o manieră foarte naturală care păstrează intacte toate proprietăţile nutritive.
Pentru alte rețete folosim zahărul integral din flori de cocos de la Probios (lider în Italia în distribuția produselor organice și vegetariene). Deși este folosit de mii de ani in Asia de Sus si Sud –Est (in special în Indonezia, Filipine și Thailanda), pentru noi este o noutate.
Obținut prin metode naturale și artizanale, direct din nectarul de culoare galbenă al florilor palmierului de cocos, fără a folosi substanțe chimice, zahărul integral din flori de cocos păstrează integritatea mineralelor, vitaminelor și nutrienților săi, datorită procesului de extracție ce evită rafinarea. În plus, conferă o nuanță brună, îmbogățită cu o aromă parfumată și exotică, care înnobilează gustul biscuiților noștri.
Anumiți experți consideră că zahărul obținut din florile de nucă de cocos este o alternativă mai sănătoasă comparativ cu zahărul rafinat obișnuit, datorită prezenței inulinei. Această fibră naturală prezentă în zahărul de cocos ajută la încetinirea ritmului de absorbție a glucozei de către corp. Prin urmare, acest ingredient pe care îl adăugăm în produsele noastre poate fi o opțiune adecvată chiar și pentru persoanele diagnosticate cu diabet.
Comparativ cu alți îndulcitori etichetați ca fiind „mai sănătoși”, zahărul de cocos prezintă un conținut redus de fructoză. În timp ce siropul de agave poate avea până la 90% fructoză, iar siropul de porumb poate avea 55% fructoză, zahărul din nucă de cocos menține un nivel de fructoză între 40-45%.
Pe de altă parte, dacă ai parcurs deja pagina “Intoleranțe” ştii deja că pentru unele produse folosim şi maltitol, un îndulcitor natural. Acesta are o putere calorică mult mai mică decât zaharoza (zahărul convenţional), dar înainte de toate are un indice glicemic mult mai mic decât glucoza şi zaharoza (la jumătate), ceea ce înseamnă că organismul îl metabolizează producând mai puţină insulină.
Prin urmare, utilizând maltitol obţinem biscuiţi cu mult mai bine toleraţi (chiar şi de către un diabetic) faţă de cei realizaţi cu îndulcitori obişnuiţi (zaharoza, fructoza, glucoza). Matitolul în combinaţie cu fibrele alimentare din făinurile integrale sau semintegrale, permite o absorbție mai lentă a zaharurilor fără a crea vârfuri glicemice mari.